23 de novembre del 2008

Arts i oficis

Em va omplir de felicitat assistir, divendres 21 de novembre, a l’homenatge a un bon amic meu que, a més, és un gran professional del turisme: en Domènec Biosca. Al migdia, a l’hotel Avenida Palace, Biosca va rebre la Clau de Barcelona. Es tracta d’una iniciativa que el periodista Manuel Tarín Iglesias va posar en marxa l’any 1964, amb l’objectiu d’homenatjar aquelles persones que haguessin treballat pel bon nom de Barcelona arreu del món.

Vaig sentir-me satisfet perquè ja és hora que la gent que treballa pel nostre país rebi el reconeixement que es mereix, a casa seva. En Domènec Biosca fa anys que volta pel món i és tot un mestre. Es dedica a la formació i la conscienciació turística dels responsables municipals i d’altres administracions públiques, i ha publicat llibres d’ajut adreçats als professionals del sector. Per damunt de tot, però, sempre, exercint de barceloní.

El meu amic Domènec se la mereixia aquesta distintició que, cal dir, també han rebut al llarg de la història personalitats com Lluís Valls Taberner, Fabià Estapé, Agustí Montalt, Joan Gaspart, Joan Capri, Núria Espert, Joan Manel Serrat, Joan Antoni Samaranch, el bisbe emèrit de Barcelona Ricard Maria Carles, Jordi Pujol o Pasqual Maragalll, entre altres.

El mateix dia, ja al vespre, un reversionat Domenikos Theotokopoulos El Greco veia la llum en català al veí cinema Comèdia, de la mà de la productora d’uns altres bons amics, en Toni Esteve i la Victòria Piany. Uns empresaris d’èxit en l’àmbit de la comunicació que ara inicien una nova etapa en el món de la producció cinematogràfica.

S’estrenen i ho fan amb una aposta decidida. Una producció de primera categoria que han tirat endavant amb el suport d’una productora greca i d’actors del prestigi de Juan Diego Botto i Laia Marull. L’aposta ha valgut la pena. La vida d’aquest gran pintor és interessantíssima i la banda sonora, de Vangelis, excel•lent.

Des d’aquí animo als amics de Lavinia Productora a continuar amb aquest prometedor camí cinematogràfic. Ens calen més productors amb segell propi, de casa, i, és clar, amb aquest nivell. Molta sort i endavant. I per als que no hagueu vist encara El Greco, la meva més sincera recomanació. Us asseguro que no us decebrà.

Ha estat una setmana rodona, perquè el dia anterior, dijous, vaig celebrar l’anunci de les noves estrelles Michelin al restaurant d’en Lluís de Torrentbó, Els Tres Turons. Si no coneixeu aquest empori gastronòmic maresmenc, us el recomano. És cert que no té cap estrella però el menjar és excel•lent i resulta molt més econòmic. Bon profit i per molts anys Lluís.