26 de novembre del 2009

La justícia si és lenta, ja no és justícia

És cert que aquesta afirmació es pot considerar un tòpic, però per a mi és molt més que una frase feta.

En tots els àmbits i en totes les seves branques, la justícia ha de ser ràpida per poder ser eficaç i eficient i sobretot per, fent honor a la paraula, ser justa. I és que si no s’aplica en el moment oportú, la justícia pot ser més injusta que el delicte sotmès a judici.

Fa uns dies, en una comissió de Justícia al Parlament de Catalunya, ho recordava parlant de la petició d’ampliar els jutjats Mercantils a la comarca del Maresme, concretament a Mataró i a Arenys de Mar (ho podeu veure en un apunt de blog anterior). L’argument és molt simple: si un empresari o un autònom que tingui un problema de cobraments o de pagaments, recorre a la justícia perquè l’hi resolgui, no pot esperar dos anys a què el jutge de torn dicti sentència. Si és així, quan ho faci, el més probable és que l’empresa ja hagi tancat.

El cas del Tribunal Constitucional amb el dictamen de l’Estatut català, és més o menys el mateix. Aquí no serà l’empresa la que tancarà, però aquest fet pot abocar el nostre país a una situació de descontrol complicada. El que no pot fer un tribunal és guiar-se per l’estratègia i la tàctica política per prendre les seves decisions. Si ara resulta que els jutges fan d’estrategs de màrqueting polític, si tot això es barreja, us puc assegurar que les coses aniran malament.

1 comentari:

Magí Ribas Alegret ha dit...

EL FUERO SIGUE AL CARGO

Alcalde de Tarragona durante 18 años, el abogado y diputado Joan Miquel Nadal Malé (Convergència Democràtica de Catalunya), estuvo 8 años investigado por la Fiscalía por prevaricación y tráfico de influencias. El Congreso concedió suplicatorio. Poco después de declarar ante el Tribunal Supremo, cambia su escaño en Madrid por el Parlamento catalán, la causa pasa a la Sala de lo Penal del TSJ de Cataluña, que presidía el Magistrado Guillermo Vidal Andreu, y aquí, archivo. Pero los tiempos cambian. Para resurgir de las cenizas, el partido de Jordi Pujol debe lavar más blanco, y en esta nueva coyuntura, Nadal Malé no tiene encaje. Quien siembra vientos recoge tempestades. Sin escaño y por tanto, sin fuero, llegará el momento de los Juzgados de Instrucción de Tarragona.