5 de setembre del 2011

REFLEXIÓ DES DE EL CANADÀ


Ara fa pocs dies que he tornat d'unes vacances molt breus i ràpides al Canadà, la veritat és que tenia molt d’interès en conèixer aquest gran país, encara que fa més de vint anys ja vaig trepitjar territori canadenc al anar des de New York ha fer una visita de cap de setmana al Niàgara a veure les famoses Cataratas , i caram com ha canviat, ara més que un recurs turístic natural sembla un parc temàtic més propi de las Vegas.

Una altra experiència interessant es que després de més de vint anys de fer de guia i portar gent a recórrer món, aquest cop he estat jo mateix el que he fet de turista d’un grup organitzat i d’aquests, que en pocs dies veuen molts llocs, cosa que sempre obliga a anar a toc de pito, abans el tocava jo i ara a obeir com el primer, però bé el que volia fer és una reflexió del Canadà i el Quebec en relació a Catalunya i Espanya.

En primer lloc el nivell de vida i civilització del Quebec, dista bastant d'altres ciutats com Montreal, Otawa o Toronto. Quebec és més francesa, neta , polida i endreçada, un lloc on el idioma dominant encara és el francès i per resumir-ho la qualitat de vida podríem dir que és bona.

En canvi les altres ciutats més americanes són això, quasi o del tot americanes , més brutes amb més misèria als carrers i amb mes crispació, malgrat no arribar als nivell dels EEUU, i com és lògic de parla anglesa.
Però el que si tinc molt clar es que llastimosament per nosaltres Catalunya no és el Quebec ( ciutats netes, polides endreçades, llocs segurs i tantes altres coses que no podem dir avui de casa nostra ), i Espanya no és el Canadà (s'ha demostrat darrerament on els dos grans partits de l’estat espanyol amb la reforma de la constitució han accentuat aquest distanciament malintencionat amb Catalunya, la meva nació).

Queda clar que el Québec no és Catalunya i no entraré a valorar les qüestions polítiques que envolten a la seva nació i a la nostra. El que si diré és que el Québec és el reflex d’una societat emprenedora, motivada, dinàmica i lliure i molt important, segura. Això era el que fa uns anys desprenia Catalunya i ara cal que recuperem. Catalunya ja esta passant pàgina a aquests anys de desgovern absolut i ara cal que el govern, governi, i potser només així assolirem una societat, més justa i més lliure com ho és la Quebequesa. No fa tants anys que el Quebec s’emmirallava amb Catalunya, potser ara cal que nosaltres, per les qüestions abans esmentades, ens emmirallem amb ells.