25 de setembre de 2010

Ryanair i l’aeroport del Prat són incompatibles

Ho tinc tan clar que no sé si ho sabré desglossar i explicar correctament...

Tinc claríssim que Barcelona té només una opció perquè o bé aposta per un gran Hub –centre de connexió d’un aeroport important del que surten i on arriben vols de llarga distància amb avions de gran capacitat- que pugui emmirallar-se amb Madrid o bé tot el teixit econòmic català es quedarà sense cap aeroport de referència. I això vol dir que la capital de Catalunya s’haurà quedat sense aeroport internacional amb tot el que això implica.

Ryanair és una bona opció per dinamitzar els aeroports de Girona, Reus, Lleida o d’altres de segon ordre però el que no es pot fer des de l’administració és potenciar la implantació d‘aquesta companyia low cost al Prat, en detriment de la què oficialment es vol potenciar (o com a mínim, així s’assegura), que no és altra que Spanair, on l’administració catalana hi està apostant amb una clara inversió de diners públics.

Aleshores, a què juguen des del govern de la Generalitat? Per una banda volem enfortir una companyia catalana i diuen que apostem per un aeroport del Prat competitiu en el marc espanyol i europeu i per una altra, afebleixen totes les possibilitats de sobreviure de l’aeroport barceloní. Quina estratègia és aquesta?

La resta d’aeroports catalans, com he dit abans, poden tenir connexions punt a punt, sense enllaços, però Barcelona ha de tenir connexions a nivell internacional. Has de poder anar de Barcelona a qualsevol lloc del món sense canviar d’aeroport ni haver de tocar les maletes fins arribar al lloc de destí. Això que sembla tan senzill no es pot fer des de Barcelona per anar avui ja a moltes destinacions de primer ordre, i l’administració catalana del tripartit mira cap a un altre costat i els nostres amics d’Ibèria, és a dir del govern central de Madrid, ens afusellen les poques rutes que algunes companyies estrangeres s’atreveixen a cobrir, com per exemple Signapur airlines.

Ryanair no vola a cap aeroport principal vola normalment a aeroports secundaris on no hi ha connexions, no té codis compartits com és el cas de Vueling o Spanair, no aporta cap tipus de plus a l’aeroport del Prat sinó tot el contrari... En canvi sí que aporta un plus a Girona, Reus o Lleida.

La pregunta és: què fan el govern tripartit català de la Generalitat i el de l’Ajuntament de Barcelona per protegir el Prat de la degradació que ens portaran companyies com Ryanair i del mal que amb molta mala fe ens està fent Aena?

Si el Prat perd força com a aeroport internacional a ningú se li escapa que la força també la perd Catalunya, i el país no està per fer aquestes aventures. Que algú em digui què fem?